Skip to main content

Harriet Piekkola Meedio, Mediaalinen Voimavarakouluttaja®

Stenbäckinkatu 3 LH 31, katutaso 00250 HELSINKI

Aloitus
Henkiset lait
Yksityiset tulkinnat
Energiahoidot
Kodin/paikan puhdistus
Regressiohoidot
Koulutukset
Yhteystiedot
Site Map
Member Login
Ajankohtaista
Voimaa
Haastattelut/Linkit
Valokuvia
Meediotilaisuus
Ajatuksia
Kirjallisuutta

                                                                                  

Haavoittunut enkeli ranskalaisen silmin

Kamera seuraa vaivaiskoivikossa kulkevia kahta totista teinipoikaa, jotka kantavat puisilla aisoilla nuokkuvaa valkeaan toppatakkiin pukeutunutta enkelityttöä. Tämä näkymä on ranskalaisen elokuvaohjaajan Jean Michel Rouxin toisinto taidemaalari Hugo Simbergin maalauksesta Haavoittunut enkeli. Suomalais-ranskalaisessa dokumenttielokuvassa Pohjolan enkeli useat eri-ikäiset ja eri aloilla toimivat ihmiset ympäri Suomen kertovat, 
mitä maalaus heille merkitsee. Ja pohtivat, keitä olivat kuvan pojat ja enkeli.

 

 

Teksti:MaaritHeinonen

Päätin piristää marraskuista pimeää arki-iltaani tällä elokuvateatterin erikoisnäytökseen tulleella enkeliaiheisella dokumentilla. Leffaseuranani ja parkkienkelinäni oli Turun Seudun Spiritualistien puheenjohtaja Marja-Liisa Vainio.

Marja-Liisalle Hugo Simbergin (1873– 1917)kuuluisinmaalausHaavoittunutenkeli (1903) kuvaa haavoittunutta ihmissielua, jota arvokkaasti kannetaan taivaan kotiin. 

DokumentissahaastateltupresidenttiTarjaHalonenkeesiinäviittauksiatuleviinvaikeisiinvuosiin:sisällissotaan,talvisotaan,jatkosotaan.Alakoululainentyttö pohtii, onko enkelin kädessä oleva yrtti- kimppu myrkyttänyt hänet. Koululaispoika näkee, että enkeli on taittanut siipensä lentäesänliianlujaa.Maalaussaaensihoitajanatoimivannuorenmiehenpohtimaan omaa työtään ja sikuinka, meillä ei ole varaa kadottaa yhtäkään sielua. 

Moottorisahalla puunrungoista enkeleitä esiin sahaava ite-taiteilija saa maalauksesta inspiraatiota omaan taiteeseensa.  Nuori nainen toteaa, että hän ei ole uskovainen,muttaarveleesiltienkeleiolevan.  Tytrensä haudannut äiti näkee enkelissä tyttärensielun.Vanhempirouvakuvailee myöshaltioitajametsänväkeä.Pappituntee maalauksessa suomalaisen sielun paljaanakuinsortokaudenkansallisenilmestyksen. Psykoterapeutti pohtii enkeleiden merkitystähoitotyöstärkeäpohdinnanapuvälineenä ja lohduttajana.


 Meedio Harriet Piekkola näkee Simbergin Tampereen tuomiokirkkoon maalaamassa Haavoittuneen enkelin freskossa oman syntymä- ja varhaisen lapsuusmaisemansa. 

Freskon taustalla on kuvattu Töölönlahtisavupiippuineen.Isoisänivanhemmat asuivat rivitalossa Töölönlahdella ja olivat töissäSuomensokeritehtaalla,jonkasavupiiput näkyvät maalauksessa. 

 

Kuvauksia ja enkelimatkoja

Dokumenttia kuvattiin eri puolilla Suomeamaaliskuusta2016maaliskuuhun 2017.  

Harriet oli yksi dokumentin tekoon pyydetyistä.


Viime helmikuussa elokuvayhtiö otti 
minuunyhteytkysyen,tulisinkohaastatteluun. Puhuin tunnin verran englanniksi kukaolen,miteenjatietenkinenkeleistä.  Jälkeenpäinkuulin,ettäJeanMichelkäänsi sen ranskaksi jaantoisen suomalaiselle, joka käänsi sen suomeksi, sen jälkeen hän valitsineasiatmistäpuhundokumentissa.

HarrietinosuudenkuvauspaikaksiJean Michel olisi halunnut Nuuksion kansallispuiston,muttaseosoittautuiliianvaikeaksi kulkeaisonkuvausryhmänkanssa.Harrietin puolison Hannu Piekkolan pojan tyttöystäolimukanasopiviakuvauspaikkoja etsimässä.AliceehdottikäyntiäPiekkoloiden kesäpaikassa lähellä Nuuksiota. 

Jean Michel ihastui paikkaan ja annoimme luvan kuvauksille. Yöllä oli satanutvähänluntajantääjamaaolivalkoinen, mutta se oli ilmeisesti vain hyväksi.

Ja niin dokumentissa Harriet kävelee 
unenomaisenkaunistalumipeitteistämökkitietäpitkinkertoenenkeleistäjaenkeleiden kanssa työskentelystään.

Harriet piti kevään aikana pari enkelimatkaa Jean Michelille, jolloin hän pääsi kokemaanomanenkelinsäsekämummon ja isän vierailun henkimaailmasta. 

Elokuunlopullahänkerrankoputtityöhuoneeniikkunaanjasovimmeuudenenkelisessionhänelle.  Olimmeuseitakertoja puhelinyhteydessäjahäntäydensienkeleihin ja henkisyyteen liittyviä asioita.  

Jean Michel on hyvin herkkä, karismaattinen ja nöyrä. Hän on tehnyt aikaisemmin Islannissa dokumentin näkijöistä ja shamaaneista, ehkä se oli jo pohjaa tälle Pohjolan enkelille. Mystisyys ja salaperäisyys kiehtovat häntä. Ehkä me suomalaisetolemmevähänerikoisia,Harrietkuvaa.

 

Dokumenttiin haastateltiin yli 400 ihmistä, joista osa valikoitui dokumenttiin.  Harrietille ja muille dokumentissa esiintyneille paljastui vasta teoksen valmistuttua, keitä kaikkia oli mukana.


Kutsuvierasnäytännössä näin ensimmäisen kerran osan dokumentissa olevia henkilöitä.Osameistäolisaanutmyöskutsun cocktailtilaisuuteen Ranskan suurlähetystöön elokuvan jälkeen. Keskusteluissa tuli ilmi, että Jean Michel oli löytänyt netin kautta paljon ihmisiä, ehkä niin hän löysi minutkin.

 Sydämeni sykähti erityisesti silloin, 
kun puhuin haavoittunutta enkeliä esittäneen nuoren tytön sekä enkeliä kantaneidenkahdennuorenpojankanssa.Heolivat aivan ihastuttavan herkkiä ja vähän hämmentyneikaikestadokumentintuomasta huomiosta.JeanMichelolitodellalöytänyt oikeat henkilöt näihin rooleihin.

Maalaus porttina toiseen maailmaan

Harriet yllättyi valmiin dokumentin nähtyään, miten mukaansa tempaava se oli kaikkienhenkilöidenjamusiikinkautta.Se yllätti myös Marja-Liisan ja minut, ja olisimmekinhetiperäänhalunneetkatsoasenuudelleen. Olisi ollut kiinnostavaa pysähtyätarkemminpohtimaan,miteneriihmisettulkitsevatomankokemuksensakautta maalausta.Dokumenttiolimoninpaikoin kovin nopearytminen eikä antanut aikaa katsojalle luoda yhteyksiä eri henkilöiden kokemustenvälille.Tuntui,etohjaajaoli halunnutsisällyttäämahdollisimmanmonia tarinoita eikä malttanut karsia.


Dokumentintapapäästäkäsiksitoiseen 
maailmaan maalauksen tulkinnan kautta oli erittäin oivallinen. Maalauksen kautta monet pystyivät sanallistamaan näkymätöntä ilman oudoksi leimaamista, siipitivät huolen julkisuuden henkilöiden valitseminen kertojiksi. Simbergin maalaus on myös laajalti tunnettu, arvostettu ja rakastettu, ja onhan se äänestetty Maamme tauluksi. 


Spiritualistille enkelit ja sielut ja tuonpuoleinen eivät ole mitenkään yllättäviä taierikoisiakeskustelunaiheita.Siinämielessädokumenttieiyllättänyt, muttaseyllätti, että niin monet, niin nuoret, vanhat, naiset, miehet kuin julkisuuden henkilötkin,kertoivattuntevansavahvastienkeleiden energian. Se, että dokumentti sai rahoitusta Suomen satavuotisjuhlavuoden rahastosta, kertoo myös ilahduttavasti siitä,etyhteiskunnassammeosataanarvostaa henkisyyttä ja jopa spiritualistisuutta.  Tämä arvostus näkyy myös dokumentista laadituista arvosteluissa ja esittelyissä.  Niispoikkeuksettakuvataansenkertovan vahvasti suomalaisuudesta, suomalaisesta sielusta. Tarvitaan vain Suomeen lumoutunut ranskalainen elokuvaohjaaja osoittamaanmeilletämänkaikenolemassaolevan henkisyyden.


Enkeleissä ja taiteessa on totisesti voimaa.